kwaliteitswerkplaats 3 | 20 maart

Uit de vorige kwaliteitswerkplaats zijn 5 verschillende instrumenten
ontstaan. Afgelopen weken heeft iedereen in kleine groepjes verder gewerkt aan een praktische uitwerking per instrument. Deze werkplaats staat in het teken van het uitwisselen van deze uitwerking en kijken hoe deze nog mooier, beter, concreet en behapbaar blijft.


Op bezoek bij Boerderij de Hoef
We zijn op bezoek bij Boerderij de Hoef in Leidsche Rijn. Bewoners zijn hier in de beginfase van ontwikkeling van speeltuin de Hoge Weide. Met verschillende werkgroepen uit de buurt (ontwerp, beleid, beheer, veiligheid, activiteiten) ontwikkelen ze deze speeltuin verder. Gert Fontein, initiatiefnemer, geeft een korte introductie. Voor meer informatie kijk op de facebookpagina.

Kwaliteits instrumenten
Elk groepje presenteert de praktische uitwerking van een monitoring instrument. Hierbij houden we onszelf steeds de volgende vragen voor:

- Komt het hart hier voldoende in terug?
- Helpt dit instrument in het dagelijks werk van de speeltuin?
- Hoe blijven de verschillende instrumenten verbonden met elkaar en kunnen zij versterken?
- is het behapbaar?

Website
De website van speeltuin Noordsepark is - voor zover mogelijk - kwaliteitsproof gemaakt. Hierbij werd al snel duidelijk dat het belangrijk is om de website zo simpel mogelijk te houden en deze op te zetten met de speeltuinbezoeker in gedachten. Contactgegevens komen op 1 plek en social media wordt geintegreerd. Komende weken wordt de website van Noordsepark en die van Bankaplein verder kwaliteitsproof gemaakt.


Kwaliteitsspel
Er is een kwaliteitsspel en vragenwaaier ontwikkeld met vragen over de verschillende kwaliteitsthema's. Het spel om te spelen in de speeltuin met het team en bezoekers en de waaier om laagdrempelig op 'een alledag' met bezoekers in gesprek te gaan. Komende weken wordt het spel in de Bloesem, Abstede en Voorn gespeeld om deze werkwijze en vragen verder te verkennen en ontwikkelen.


Intercollegiale visitatie
Een eerste concept is gemaakt voor een jaarlijkse schouw en visitatie met collega's. Om van elkaar te leren en elkaar scherp te houden. In groepen van 3 verschillende speeltuinen met een wijkcoordinator vreedzaam die aansluit om het pedagogisch klimaat en vreedzame karakter te waarborgen. Dit concept is hier te vinden.
Digitale bestuurskamer
Via het NUSO zijn we in contact gekomen met de digitale bestuurskamer. De digitale bestuurskamer is een besloten online omgeving waar kennis, informatie en afspraken binnen het bestuur van een vereniging of stichting gedeeld worden. Een handige omgeving waar o.a. de onderhouds-logboeken van de speeltoestellen, andere data registraties en het jaarplan een mooie plek kunnen krijgen.
Het is ook mogelijk om een
gezamenlijke omgeving te creëren, zodat ook speeltuinen onderling ervaring en informative kunnen delen via de digitale bestuurskamer. Wellicht is deze gezamenlijke omgeving ook een praktische plek om informatie met de gemeente te delen. In Abstede en de Hoef wordt de bestuurskamer - als proef- verder ingericht. Zo wordt er gewerkt aan een Utrechtse variant van de digitale bestuurskamer.

  

Experimenteren en verbinden
De verschillende monitorsystemen worden verder in de praktijk onderzocht, verbeterd en aangescherpt. Daarnaast ligt er nog de opgave hoe deze verschillende systemen verbonden blijven met elkaar en met het hart in de speeltuin. Hier wordt in de tussentijd en tijdens de volgende werkplaats op 8 mei verder aan gewerkt.

Wil jij mee-experimenteren met jouw speeltuin? Stuur een mailtje aan Suzan@speeltuinen.org en geef aan met welke van deze instrumenten jij wilt experimenteren.

Comments